IILs Grønne verdier
Innstranda-modellen
Kontakt oss
Logo Innstrandens Idrettslag

Artig - Mangfold - Utvikling - Respekt

Du er her: Fotball / Ungdom / Nyhetsarkiv


MÅÅÅÅL eller ikke...

Dømte scoring uten at det var mål. Da ble det leven...

Publisert av: Torbjørn Ludvigsen

– Jeg må vel innrømme at jeg har gjort en stor feil, tydeligvis, når ingen andre så ballen inne.

Fotballdommeren i Bodø var i det kreative hjørnet tidligere denne uka.

Først dømte han mål uten at ballen hadde vært inne. Da begge lagene protesterte etter kampen, tok han et grep han ikke hadde lov til.

Kampen endte med et konstruert resultat. Og en artig historie.

Ikke mål

Mandag møttes Innstranden 2 og Grand 1 i Jente 13-serien på Limyra.

Kampen endte etter mye om og men med 3–2 til Innstranden. Midtveis i 2. omgang sendte Grand av gårde et skudd som gikk i tverrliggeren og ned. Dommeren mente at ballen var over streken, men det var ingen enig med han i. Verken hos Innstranden eller Grand.

Ville ikke ha poeng

Men målet ble stående, helt til kampen var over.

Da tok både Grand og Innstrandens trenere kontakt med dommeren, med klar beskjed om at det aldri var scoring, og at kampen burde endt 3-2, ikke 3–3 som det da sto.

Enden på visa ble at dommeren strøk scoringen, etter kampslutt. Dermed fikk Grand det som de ville, og Innstranden fikk seieren alle var enige om at de fortjente.

Ba laget slippe inn mål

Grand-trener Vebjørn Rånes er klar på at rett skal være rett.

– Vi så at ballen ikke var inne, og mente at det var en merkelig avgjørelse. Etter kampen diskuterte vi med dommeren, og fikk overtalt han til å stryke målet. Jentene er unge, og det ville vært dumt om ikke Innstranden skulle få vinne en kamp de faktisk vant. Rett skal være rett, og jentene våre var innforståtte med at det ikke var scoring, sier Rånes, som trener laget sammen med Dag Trygve Berntsen.

Med en gang etterpå prøvde de å få gjort opp for «målet».

– Vi ba våre jenter om å stå i ro på de to neste angrepene, slik at Innstranden skulle få score. Men vi nådde ikke helt fram, og det var ikke alle jentene som skjønte hva vi sa. Derfor spilte vi kampen ut, og prøvde å få rettet opp i feilen etterpå. Jentene syntes at det var helt greit, og det føles rett fra vår side også, sier Rånes.

– Så ballen inne

Overfor AN beskriver kampens dommer hendelsen slik:

– Det var frispark til Grand. Jeg sto godt plassert. Ballen gikk i stanga, og spratt opp i tverrliggeren og ned på streken. Fra min vinkel så jeg den inne.

Dommeren registrerte at det ble en del roping og slenging med leppa fra begge leire, men la ikke mer i det. Ikke før etterpå.

– Etter kampen kom Innstrandens-treneren først bort og sa de ville legge inn protest hvis målet ble stående. Så kom Grand sitt trenerapparat. Heller ikke de mente det var mål, og de ønsket at jeg skulle slette det. I tillegg snakket jeg med en tredjepart, som heller ikke hadde sett ballen inne. Da valgte jeg å slette målet og la Innstranden vinne 3-2, forklarer dommeren.

Hendelsen ble rapportert til kretsen.

- Hvorvidt min avgjørelse blir stående blir opp til dem å avgjøre, sier dommeren.

Legger seg flat

Kamplederen medgir at ryggmargsrefleksen var å stå på sitt, men kom raskt på andre tanker.

– Jeg må vel innrømme at jeg har gjort en stor feil, tydeligvis, når ingen andre så ballen inne. Når det er så tydelig må man bare legge seg flat, mener dommeren.

– Har du vært ute for noe lignende før, at lagledelsen insisterer på å få omgjort uavgjort til tap?

– Aldri. Det var veldig fair gjort av dem, roser dommeren.

Det mener også Innstrandens-trener Jon Erik Antli.

– Jeg er glad for at Grand var sporty og sa tydelig ifra. For oss betydde dette fortsatt mulighet for å ende på andreplass i serien. Det er ikke til å legge skjul på at avgjørelsen om å dømme mål ble oppfattet som merkelig og skapte en del frustrasjon blant jentene våre underveis, sier Antli.

Ros fra kretsen

Selv om ikke alt gikk etter boka, får Grand skryt av Nordland fotballkrets.

Man har ikke anledning til å stryke mål etter at spillet er satt i gang igjen etter en scoring. Men fotballkretsen vil ikke forfølge saken videre.

– Grand hadde et sterkt ønske om at målet skulle strykes. Det er fantastisk fair play av Grand, og da skal ikke vi gå inn å overstyre det. Det er ingen hjemmel i regelverket som sier at man skal stryke målet. Men i dette tilfellet, når laget som fikk scoringen insisterer på det, føler vi at det ikke blir rett å ri reglene i denne saken. Fair play kommer først, sier dommeransvarlig Kjell Nicolaisen i Nordland fotballkrets.

Ingen betydning

Verken Innstranden eller Grand hadde mulighet til å vinne serien. Sånn sett fikk ikke «scoringen» noen stor betydning.

– Det er av kosmetisk betydning, men vi liker holdningen til Grand. De fortjener all mulig ros, sier serieansvarlig Frank Aas.

Ikke vanlig praksis

De vil imidlertid ikke anbefale at dette blir vanlig praksis.

– Dette var en spesiell situasjon, og det ville ikke blitt godtatt i for eksempel 3. eller 4. divisjon. Når spillet er satt i gang etter ens scoring, så er målet låst. Men siden laget som fikk målet de ikke skulle hatt var så bestemte, har vi valgt å la saken ligge, sier Kjell Nicolaisen.

AN Stian Høgland 1.10.14

Del på Facebook
Publisert: 01.10.2014    Oppdatert 1.10.2014 kl. 1651
Sponsorer Fotball-Ungdom

Samarbeidspartnere

Gullpartner:

             

  Sølvpartner:


             

Bronsjepartner: